Expositie: Ruwe bolster blanke pit – gedichten van Perry von Pickartz

RedactieGeen categorie

1 oktober 2019 t/m 31 oktober 2019 | Weert, Wilhelminasingel 250

Kosten: gratis

Expositie: Ruwe bolster blanke pit - Gedichten van Perry von Pickartz

Expositie van een keuze uit de toegankelijke, veelal Engelstalige gedichten van Perry von Pickartz. Perry vindt zijn rust en focus in het schrijven van gedichten over zijn dromen en wat hij wil bereiken. En over levensvragen die hem en veel jongeren bezig houden.

Als je Perry von Pickartz ontmoet, dan verwacht je niet dat hij gevoelige gedichten schrijft. Hij is werkzaam in de houtverwerking, is groot en fors gebouwd en negentwintig jaar oud. Zijn rust en focus vindt hij in het schrijven van gedichten over zijn dromen en wat hij wil bereiken. En over levensvragen die hem en veel jongeren bezig houden.

Bomen kloven en geitenschedels

We zitten in de tot een soort van hangplek omgebouwde schuur, compleet met bar. Er staat een diepe bank, oude leren fauteuils en geitenschedels hangen tegen de muur. Dit is de gezellige schaftkeet op het terrein van Hout Eerlijk in de Weerter wijk Keent. Verderop het terrein liggen boomstammen die tot haardhout worden gekloofd en per kubieke meter naar de klanten gaan. Het bedrijf biedt ook dagbesteding aan enkele inwoners van Weert.
Perry zit in de Wajong, hij heeft veel baantjes gehad, maar hier bij John, zijn baas, voelt hij zich op zijn plek. “Het werk bevalt me prima en ik heb goede, goudeerlijke mensen om me heen.”

Aansluiting vinden

“Toen ik op de basisschool zat heeft een keer een gedicht van mij in de schoolkrant gestaan. “Het schrijven zat er vroeg in”, lacht hij.
“Soms vind ik het lastig om aansluiting te vinden bij anderen. Het lukt me niet altijd goed om me uit te drukken. Maar als ik schrijf kan ik mijn gevoel verwoorden. Ik schrijf over dingen zoals ik ze zie. Over basiswaarden in het leven.
Ik kan rustig een hele avond aan een gedicht zitten werken tot ik er tevreden over ben. Zal ik je wat laten horen?” Perry begint vol gevoel voor te lezen. Zijn gedichten hebben een sterke cadans en een melodieus en ritmisch tempo.
“Het liefst schrijf ik in het Engels. Ik ben geboren in Zuid-Afrika. Toen ik drie jaar was zijn we verhuisd naar Nederland. Thuis, bij mijn moeder en oma, spreken we Engels. Daarom is mijn woordenschat in het Engels groter dan in het Nederlands.”

Te mooi om voor jezelf te houden

Een tijdje geleden zaten John en ik te praten en ik vertelde hem dat ik gedichten schrijf. ”Maak eens een gedicht voor Hout Eerlijk”, vroeg John. “Dat heb ik gedaan, het sprak hem aan.”
“Ik vond je gedichten te mooi om voor jezelf te houden”, zegt John. “In jouw gedichten kunnen mensen basiswaarden uit het leven herkennen. Die zetten je aan het denken. We zochten een manier om de gedichten naar buiten te brengen. En zo kwamen we uit bij de bibliotheek. We vinden het geweldig dat Perry deze kans krijgt om te exposeren.”  

Perfect

Bep Bocken, programmamaker bij Bibliocenter geeft aan dat de bibliotheek graag een podium biedt aan Perry. “Het past perfect bij ons. Speciaal voor deze kleine tentoonstelling heeft Perry ook diverse Engelstalige gedichten geschreven en geselecteerd.”

Tekst en beeld: Riya Geboers

Een keuze uit de toegankelijke, veelal Engelstalige gedichten van Perry von Pickartz is van 1 tot en met 31 oktober te zien bij Bibliocenter Weert tijdens de openingsuren.